Tuesday, September 9, 2008

Resipi Masakan Istimewa

AYAM MASAK MERAH | SALAD DAGING | DAGING HITAM | AYAM MASAK MADU | OTAK2

1. AYAM MASAK MERAH

Bahan-Bahan

Cara memasak

1 ekor ayam (dibersihkan dan di

potong mengikut suka)


3 sudu besar cili kering

(di kisar)
1 senduk tomato puri
1 senduk jus tomato
10 ulas bawang merah (di kisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
3 cm halia (dikisar)
2 batang serai di ketuk
2 biji bawang besar di potong

nipis

Daun ketumbar, daun pudina, daun sup dan daun saderi (di kisar).


Gula dan garam secukup rasa

1.Gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian di goreng.


2.Tumis cili kering,bawang merah,bawang putih,bawang besar,halia dan serai.Setelah naik bau,masukan tomato puri dan jus tomato.

3.Masukan empat jenis daun yang di kisar tadi.

4.Akhir sekali masukan ayam dan gaul rata.

5.Ketika hendak menghidang,taburkan dengan kacang pis.

kembali keatas

2. SALAD DAGING PANGGANG BERSAMA SAYUR

Bahan-Bahan

Cara memasak

1/4 kg daging lembu
1 keping tauhu goreng (dipotong dadu)

6 helai daun salad (di hiris)
1 biji cili capsicum (di hiris kecil)

1 biji timun (dipotong kecil)
1/2 cawan kacang tanah (digoreng dan dikisar)
1 ulas bawang besar (di hiris)
2 sudu besar cuka

1 sudu besar jus halia
1 sudu besar jus bawang putih
1/2 cawan santan pekat
6 biji cili padi (di hiris)

Garam secukup rasa

Sedikit dau pudina

1.Perapkan daging bersama jus halia,jus bawang putih dah garam dan biarkan selama 20 minit.

2.Kemudian panggang daging di dalam ketuhar pada suhu tinggi selama 20 minit.Kemudian hiris daging.

3.Tuangkan santan ke dalam mangkuk dan masak pada suhu tinggi selama 5 minit.

4.Gaulkan daging panggang,timun,daun salad,capsicum,daun pudina dan bawang kedalam mangkuk salad.

5.Untuk sosnya,campur santan yang telah mendidih bersama kacang,cuka,garam dan juga hirisan cili padi.

6.Untuk menghidang,tuangkan sos bersama daging dan sayur.

kembali keatas

3. AYAM MASAK MADU

Bahan-Bahan

Cara memasak

2 ketul peha ayam di bersihkan
Serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk mengoreng


3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 cm halia


3 camca besar serbuk kari
1 camca besar madu

1.Perap peha ayam bersama serbuk kunyit dan garam.Goreng ayam hingga garing dan ketepikan.

2.Hiris bawang putih,bawang merah dan halia.Kemudian tumis hingga garing.Masukan serbuk kari,kacau sebati.

3.Masukan madu dan kacau lagi.Masukan ayam dan balik-balikkan.Hidang ketika panas.

kembali keatas

4. DAGING HITAM

Bahan-Bahan

Cara memasak

1 kg daging
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia


1 cawan kerisik
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
6 tangkai daun kari

1/2 cawan minyak masak
1 cawan air asam jawa
2 ulas bawang besar (di hiris bulat)
2 tangkai cili hidup

(untuk hiasan)

Garam secukup rasa

1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kerisik.

2.Daging di basuh dan di potong nipis.

3.Campurkan bahan yang di kisar tadi dengan serbuk lada hitam,jintan manis dan jintan putih.


4.Panaskan minyak dalam kuali.tumis rempah diatas sehingga garing.

5.Masukkan daging garam serta air asam jawa.Biarkan mengelegak dan daging empuk.

6.Masukan bawang besar serta cili potong.setelah bawang layu,angkat dan hidangkan.

kembali keatas

5. OTAK-OTAK IKAN

Bahan-Bahan

Cara memasak

1 kg ikan tenggiri (ambil isinya)
1 biji kelapa parut
3 cm kunyit hidup


6 tangkai cili merah
5 batang serai dihiris
20 sen jintan manis


1 helai daun kunyit (dihiris halus)
garam secukup rasa
beberapa helai daun kelapa

1.Tumbuk ikan,kelapa parut,kunyit hidup,cili merah,serai dan jintan manis.

2.Gaul ikan dengan garam,daun kunyit dan rempah yang di tumbuk tadi hingga rata.

3.Ambil sesudu besar dan bungkus ikan dengan dua helai daun kelapa yang di temukan dan klip kedua-dua sisinya.Buat sehingga habis dan panggang di atas api sederhana hingga masak.

No comments:

Post a Comment