Wednesday, October 22, 2008

PERMULAAN PENANAMAN


i) Peringkat permulaan, tanah seeloknya dibersihkan dari semak samun dan tanah digemburkan. Untuk seekar tanah, penjarakkan 10 kaki x 10 kaki membolehkan sebanyak 430 pokok ditanam (430,000 kaki persegi / 100 kaki persegi).

ii) Penandaan jarak lubang dilakukan sebelum proses penggalian. Lubang digali berdiameter 0.5m dan pada tahap kedalaman 0.5m. Baja kompos organik digunakan untuk membantu mempercepatkan pembesaran anak karas.

iii) Pancang kayu digunakan untuk mengelakkan anak pokok senget semasa proses pembesaran.

iv) Kaedah penyiraman adalah secara titisan melalui polypaip yang dipasang bagi menjaga kelembapan tanah.

v) Semakin besar anak pokok, penjagaan semakin berkurangan. Elakkan penggunaan baja yang terlalu kerap kerana pokok yang terlalu subur akan mengurangkan hasil gaharu.



2. PENYUNTIKAN ENZIM


i) Penyuntikan bakteria dilakukan semasa umur pokok karas mencecah 5 tahun atau diameter batangnya lebih kurang 10cm – 15cm. Proses pertama, batang pokok karas akan digerudi sehingga 3 – 5 cm dalam dengan ½ inci diameter sebelum disuntik dengan bakteria.

ii) Antara jenis –jenis bakteria yang dikenalpasti ialah Antara fungi terlibat: Torula sp., Cladosporium sp., Pencillium citrinum, Aspergillus tamarii, and other Aspergillus spp., Botryodiplodia theobromae, Cytosphaera mangiferae, Epicoccum granulatum, Fusarium oxysporum, Fusarium solani & Chaetonium globosum.

iii) Penggunaan PVC atau buluh boleh menghalang daripada lubang yang digerudi tertutup semula. Pokok Karas amat kuat kerana boleh menutup lukanya dengan cepat.

iv) Pembentukan resin gaharu terjadi antara 3 bulan hingga 2 tahun selepas proses suntikan enzim bakteria. Selepas memastikan gaharu yang terhasil, pokok karas sudah sedia untuk diambil hasilnya.



3. PENGAMBILAN HASIL GAHARU


Terdapat pelbagai cara yang dilakukan untuk mendapatkan gaharu daripada pokok karas :-

i) Jika gaharu didapati pada sebatang pokok, maka pokok karas ditebang keseluruhannya dan bahagian yang terdapat gaharu dipotong segera dan dibersihkan serta diasingkan mengikut kandungan damarnya. Pokok akan ditebang kira-kira 50cm dari aras tanah. Cara ini membolehkan pokok karas mengeluarkan tunas baru bagi mendapatkan hasil kali kedua.

ii) Jika didapati terdapat gaharu pada dahan pokok karas, hanya bahagian dahan sahaja dipotong tanpa menebang keseluruhan pokok.

iii) Pokok karas yang sudah dikenalpasti akan dibiar reput, bahagian ada gaharu tidak akan reput kerana struktur gaharu adalah lebih keras dari induknya.

iv) Teras akan diracik dan dibersihkan untuk mengasingkan kayu dan teras gaharu. Gaharu akan digredkan mengikut warna, bentuk dan bau.



4. PENGHASILAN MINYAK GAHARU

Gaharu yang bermutu rendah akan diproses untuk dijadikan minyak. Minyak dihasilkan menggunakan kaedah penyulingan. Terdapat 2 jenis kaedah penyulingan:

a) Kaedah Penyulingan Air

b) Kaedah Penyulingan Stim



Kaedah Penyulingan Air :

i) Minyak dihasilkan menggunakan penyuling air.

ii) Di masak sehingga 4 -5 hari.

iii) Digunakan terutamanya oleh pengamal perubatan tradisi di Kemboja dan India

iv) Di Malaysia, masih ramai yang menggunakan kaedah ini tetapi pengusaha yang besar telah bertukar kepada kaedah penyulingan stim



Kaedah Penyulingan Stim :


i) Menghasilkan lebih banyak minyak berbanding penyulingan air

ii) Kayu karas dikisar halus dan direndam selama 3-7 hari utk memisahkan sel parenkima dan kalenjar minyak

iii) Sampel kemudiannya akan disuling didalam radas Clavenger selama 6 jam

iv) Minyak yang terhasil mengeluarkan aroma gaharu dan mempunyai warna pelbagai dari perang kehijauan hinggalah ke perang kemerahan gelap



5. PENGGREDAN KAYU

Contoh penggredan kayu diambil kira dari aspek dibawah:

No
Ciri-Ciri
Mutu

Pertama
Kedua
Ketiga
Keempat
Kelima
Keenam
Ketujuh

1
Warna
Coklat Kehitaman
Coklat Bergaris Hitam
Coklat Bergaris putih tipis
Kecoklatan bergaris putih tipis
Kecoklatan bergaris putih lebar
Putih Keabuan garis hitam tipis
Putih keabu-abuan

2
Kandungan Damar Wangi
Tinggi
Cukup
Sedang
Sedang
Sedang
Kurang
Kurang

3
Serat
Agak padat
Agak padat
Agak padat
Kurang Padat
Kurang Padat
Jarang
Jarang

4
Berat
Agak berat
Agak berat
Agak berat
Agak berat
Ringan
Ringan
Ringan

5
Aroma (dibakar)
Agak Kuat
Agak Kuat
Agak Kuat
Agak Kuat
Kurang kuat
Kurang kuat
Kurang kuat

No comments:

Post a Comment