Saturday, December 4, 2010

Syarikat air Israel baik untuk bangsanya
Afrar Yunus
Di England, seorang pekerja yang makan gaji secara bulanan boleh membeli satu set komputer peribadi dengan satu pertiga gaji bulannya.

Pekerja biasa di Malaysia terpaksa menggunakan tiga bulan gajinya untuk membeli sebuah komputer.NUBE (Kesatuan Sekerja Bank Malaysia) pula berkata, jurang perbezaan gaji eksekutif bank dan kakitangan biasanya di Malaysia sangat ketara.

Di Selangor jumlah penduduk negeri itu adalah 4,850,000 orang. Ada yang bekerja sebagai nelayan, petani, penternak, operator kilang, penjawat awam, pekerja pelbagai kategori swasta dan sebagainya.

Perkhidmatan pembekalan air di Selangor disediakan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) yang ditubuhkan pada tahun 1996 demi untuk kesejahteraan penduduknya.

Namun apa yang kelihatan dan didengar adalah disebaliknya.

Keperitan hidup masyarakat pengguna seperti ini hanya dapat dirasakan oleh seorang pemimpin berjiwa rakyat dan bukan oleh ketua-ketua parti politik dan pengampu mereka.

Yahudi di Israel yang memerintah negara kecil itu tidak pernah menzalimi bangsanya. Tidak pernah menekan dan membunuh zuriatnya. Tidak melakukan penganiayaan terhadap bangsa mereka biar di atas nama penderitaan, kemiskinan atau perkhidmatan.

Khabarnya, Rozali Ismail Pengerusi Eksekutif SYABAS menerima gaji RM425,000.00 sebulan.

Dia boleh membeli 141 buah komputer sebulan dengan gaji sebanyak itu berbanding penduduk biasa atau pekerja biasa yang hanya mampu membeli sebuah komputer dengan tiga kali bayaran (tiga bulan).

Jurang prestasi sejauh itu sudah menimbulkan tandatanya masyarakat di Malaysia.

Apakah Rozali Ismail dilahirkan oleh UMNO untuk terus bermaharajalela sebagai dewa berkelulusan fantastik dari dunia misteri semata-mata bagi menekan 4.85 juta pengguna air di Selangor.

Jika 4.85 juta penduduk khabarnya tidak gembira dengan kerja-kerja berkarat Rozali dan SYABAS, salahkah kita mengatakan Yahudi lebih baik untuk bangsa dan negaranya berbanding anak Melayu bernama Rozali dari Syarikat SYABAS.

Berbaloi dan berkatkah jumlah RM425,000.00 itu?

No comments:

Post a Comment