Saturday, July 4, 2009

Usia bukan penghalang bagi mencapai kejayaan, itulah pegangan hidup Encik Mohd Amran bin Abu Saman yang tekun mengusahakan projek ternakan ayam di Kampung Damai, Kuang, Selangor meskipun usianya telah menjangkau 60 tahun. Beliau yang mempunyai lima orang cahayamata pernah berkhidmat di Jabatan Ukur selama 13 tahun sebelum menceburkan diri dalam bidang ternakan ini. Pada mulanya, beliau mengusahakannya secara kecil-kecilan tetapi memandangkan permintaan ke atas bekalan daging ayam tidak mencukupi, akhirnya beliau mengambil risiko dengan memberanikan diri membuat pinjaman berjumlah RM75,000 pada bulan November 2000 lalu dari cawangan Sungai Buloh. Beliau menyatakan hasrat untuk menghasilkan kira-kira 30,000 ayam dalam masa seminggu. Untuk ini beliau harus mempunyai 27 buah kandang, yang mana kelulusan bagi pinjaman tambahan sebanyak RM3juta yang dirancangkan adalah diharapkan.
Beliau merupakan penternak ayam yang pertama mengamalkan ternakan secara ’close concept’ yang diperkenalkan oleh seorang rakan dari negara jiran, Thailand. Ayam-ayam ini diternak di dalam kandang dengan menggunakan teknologi kitaran udara melalui system semburan air. Kandang ini diperbuat dari papan dan atapnya dari PE plastik. Kandang ini dilengkapi dengan penapis udara yang menggunakan kuasa kuda bagi tujuan menyedut haba panas dan berbau seterusnya menghasilkan haba yang sejuk. Ia juga dilengkapi dengan ‘sprayer’ di mana ia berfungsi menyembur air ke atas ‘netting’, pada masa yang sama kipas sentiasa berpusing supaya udara ditapis oleh penapis untuk menyekat habuk, dengan cara ini ayam akan mendapat lebih gas oksigen. Penyemburan ini berlaku setiap 15 minit. Bahagian lantai kandang pula dipenuhi dengan dedak bagi membolehkan anak-anak ayam ini mendapatkan bekalan makanan yang mencukupi.
Anak-anak ayam yang berusia 1 hingga 10 hari ditempatkan di tingkat atas. Bagi kandang ayam yang berusia 1 hingga 10 hari, ia dilengkapi dengan ‘brooder’ iaitu sejenis gas silinder yang digunakan untuk memanaskan anak-anak ayam pada waktu malam. Ia akan digunakan selama 5 hari. Anak-anak ayam yang berusia 10 hingga 42 hari akan dipindahkan ke tingkat bawah. Tambah beliau lagi, dua perkara yang penting dalam penternakan ayam ini ialah air dan elektrik. Penggunaan air amat perlu kerana tanpa air ayam-ayam tersebut boleh mati dan penggunaan elektrik adalah untuk menjana kuasa mesin-mesin seperti ‘blower’, ‘sprinkler’ dan ‘brooder’. Encik Mohd Amran mendapat bekalan anak ayam jenis ‘broiler’ (ayam daging) dari CP (Charoen Porkpand) dengan harga 5 sen seekor.
Ayam-ayam ini diberi vitamin dan antibiotik bagi memastikan ianya sihat dan tidak berpenyakit. Setiap hari pada tiga minggu pertama vaksin akan dicampur ke dalam air minum yang disalurkan dalam ‘sprinkler’. Ianya merupakan langkah awal bagi mengelakkan serangan penyakit bermusim yang ditakuti iaitu ‘New Castle Disease’ atau dikenali sebagai sampah ayam. Apabila ini cukup besar saiznya yakni 42 hari, ayam-ayam tersebut akan dihantar kepada pihak Charoen Porkpand dengan perjanjian kontrak untuk tujuan pemasaran.
Tempoh seminggu diperlukan bagi tujuan membersihkan kandang dan memasukkan anak-anak ayam yang baru. Proses pembersihan ini termasuk membuang segala dedak dan tahu ayam yang sedia ada. Lazimnya, pada hari ke 42 saki baki najis ayam akan mula berulat, tetapi dengan teknologi yang digunakan, kira-kira 80% daripadanya akan menjadi kering dan dijadikan baja. Baja tahi ayam ini pula akan dijual pada harga RM4.00 setiap bag.
Setakat ini Encik Amran mempunyai 3 kandang yang mampu menempatkan kira-kira 60,000 hingga 80,000 ekor ayam. Menurut beliau, penjagaan rapi anak-anak ayam ini amat penting bagi mengekalkan kesihatan serta menghasilkan ayam yang bermutu.
Ditanya apakah benar kerja menternak ayam ini susah, jelas Encik Amran “ ..bela ayam ni mesti ada penglibatan yang padu, setidak-tidaknya, seorang pengusaha boleh membuat 3 kandang sebagai permulaan…” . Beliau yang boleh berkomunikasi dalam bahasa Inggeris juga sanggup memberi tunjuk ajar bagi sesiapa yang berminat untuk melibatkan diri dalam ternakan ayam secara komersial.
Apa ditunggu lagi, mereka yang berminat untuk menceburkan diri dalam ternakan seperti ini bolehlah mendapatkan keterangan lanjut dengan mengunjungi mana-mana cawangan Bank Pertanian yang terdekat.
Sumber : Buletin Patriot, Bank Pertanian Malaysia.


Home
About Duit Pertanian
Buku Pertanian & Penternakan
Ingin Membuka Kedai Fotokopi?


Ayam Kampung
Cacing
Cendawan
Cili
Ikan Keli
Lintah
Malaysia
Pertanian
Ternak Ikan Keli & Puyu
Posted by admin in Ikan Keli

on 06 12th, 2008 one response
BERMULA DENGAN TERNAK KELI
Bermula dengan menternak ikan keli dan puyu dalam dua kolam di tanah milik penduduk kampung yang disewanya sejak 1985, Adnan Asran, 32, kini mampu tersenyum kerana kegiatan yang dilakukan secara tidak bersungguh pada permulaan itu menjadi sumber pendapatannya. Usaha selama 11 tahun itu kini membuahkan hasil apabila beliau diumumkan sebagai Usahawan Penternak Ikan Jaya peringkat kebangsaan sempena Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Peringkat Kebangsaan yang sedang berlangsung di sini, selama empat hari bermula semalam.
Adnan yang berasal dari Kampung Baru, Simpang Kendong, Alor Gajah, Melaka berkata, ketika sedang menunggu keputusan peperiksaan Sijil Rendah Pelajar (SRP) beliau serta beberapa rakan membina kolam di atas tapak tanah sawah milik seorang penduduk kampung. Katanya, ketika itu musim menuai padi baru saja tamat dan air di dalam sawah di kampung berkenaan semakin kering. Hasrat membina kolam di penjuru sawah itu timbul apabila seorang penduduk kampung memberitahu ikan sungai seperti keli dan puyu akan bertumpu di kawasan berair. “Di dalam kolam yang dibina, kami masukkan daun kelapa kering serta tumbuhan lain ke dalam kolam,” katanya. Adnan berkata, sebulan selepas itu, beliau dan rakannya bersetuju untuk mengeringkan air dalam kolam dan kami terkejut apabila mendapati lebih 200 ikan keli, 500 ikan puyu serta beberapa ekor belut berada dalam kolam berkenaan. “Ikan-ikan yang diperolehi daripada kolam itu kami jual kepada penduduk kampung,” katanya.
Walaupun mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang, minat serta dorongan keluarga, Adnan yang anak pertama daripada sembilan beradik mengambil keputusan untuk berhenti sekolah dan menumpukan perhatian menternak ikan secara komersil. Bermula dengan membina dua kolam, Adnan dengan dibantu oleh tiga adiknya kini meningkatkan usaha dengan menternak ikan di dalam 18 kolam dan membina 12 buah tangki simen di tanah seluas 1.7 hektar. Beliau juga membina kolam untuk penetasan ikan keli dan puyu. “Saya memasarkan ikan keli dan puyu di beberapa bandar di Melaka dan Negeri Sembilan,” katanya. Sehingga kini, Adnan dapat memasarkan lebih satu tan metrik ikan sebulan dan pendapatan bersih yang diperolehi ialah RM3,500 sebulan.
Potensi Ternakan Ikan Puyu
Ikan puyu seringkali dikaitkan dengan kepercayaan mistik. Mitos mengenai ikan puyu yang kononnya dapat menjadi penghalang serangan toyol dan ilmu hitam bukanlah sesuatu yang jarang kita dengar. Malah ada juga yang mempercayai memelihara ikan puyu boleh dijadikan ‘tangkal’ bagi menghalang perbuatan jahat.
Selain memelihara ikan puyu untuk tujuan perhiasan atau menjadikannya penghalang kuasa jahat, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai juadah. Ikan puyu mempunyai khasiat yang sama dengan ikan-ikan air tawar yang lain, biarpun persepsi masyarakat menganggap ikan puyu sebagai ikan paya atau ikan lumpur. Ikan puyu merupakan spesis ikan air tawar paling lasak kerana bentuknya bersisik licin dan bersirip tajam, mempunyai jangka hayat yang lama dan mampu hidup lebih lama di atas darat walaupun tanpa air. Biasanya ikan puyu ini akan dibiarkan untuk tempoh 2-3 hari sebelum dimasak bagi tujuan menghilangkan bau lumpur.Persekitaran Ala ‘Resort’ Seorang usahawan Melayu tempatan di Melaka gigih mengusahakan ternakan ikan puyu secara komersil.
Tapak projek ternakannya terletak lebih kurang 14 kilometer dari pekan Alor Gajah, iaitu di Kg Baru Taboh Naning, Jalan Taboh Naning, Melaka. Syarikat Sempadan Gemilang Enterprise milik Encik Amir bin Haji Asran terletak di kawasan perkampungan yang di sekitarnya terdapat pokok buah-buahan seperti pisang dan rambutan. Rumah banglo dua tingkat yang dibina sendiri Encik Amir dikelilingi pokok kelapa, pokok palma, pokok bunga kertas dan bonsai menyerlahkan keindahan persekitaran landskap rumah beliau. Pokok-pokok ini meredupkan kawasan sekitar tapak di samping menjadi sempadan antara kolam-kolam ikan.
Pencetus Semangat Minat untuk berniaga sendiri telah timbul seawal beliau berumur 17 tahun. 20 tahun selepas itu, Encik Amir boleh berbangga kerana beliau merupakan salah seorang pelopor dalam bidang ternakan ikan puyu di negeri Melaka.Sejarah Encik Amir berniaga sendiri bermula dengan menjual buah-buahan selepas tamat tingkatan lima. Minat yang mendalam untuk menjadi usahawan berjaya menyebabkan beliau mengambil keputusan untuk menamatkan pendidikan formal ke peringkat STPM.
Sebagai permulaan, beliau berhijrah ke Brunei. “Nak melihat negeri orang”, ujar Encik Amir ringkas.Selama 4 bulan di Brunei, banyak ilmu dan pengalaman diperolehi beliau. Melihat orang Brunei hidup senang dengan usaha sendiri tanpa bantuan subsidi dari kerajaan telah membakar semangat beliau. Kesenangan dan kejayaan yang dicapai hari ini adalah dengan usaha sendiri. Usaha lebih akan menghasilkan ganjaran yang lebih. Melihat orang lain hidup senang dan berjaya telah mendorong beliau untuk memulakan perniagaan sendiri.Permulaan yang SederhanaDengan bantuan isteri beliau, Puan Hajijah binti Haji Abdul Wahid, Encik Amir memulakan projek ternakan ikan puyu pada tahun 1994.
Tanah seluas 4 ekar milik keluarga dibeli dan dijadikan sebagai tapak projek. Berbekalkan modal sendiri sebanyak RM20,000 beliau memulakan projek dengan sebuah kolam bersaiz 40′ X 80′.Tapak projek dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan asas seperti air, elektrik, telefon dan sistem perparitan yang sempurna.
Untuk sampai ke tapak projek bukanlah satu masalah kerana ia boleh dihubungi oleh semua kenderaan darat melalui jalan raya utama. Kini, terdapat 12 buah kolam tanah dan 18 buah kolam konkrit. Kolam-kolam ini digunakan untuk penetasan benih ikan, penternakan dan penghasilan induk ikan.
Potensi Ikan Puyu
Mengapa agaknya Encik Amir memilih ikan puyu untuk dikomersilkan? Berpotensikah ia? Ikan puyu (Climbing Perch) atau nama saintifiknya Anabias Testudineus, turut dipanggil ikan betok oleh penduduk tempatan. Habitat ikan puyu biasanya di sawah padi, tasik, paya, lubuk dan anak sungai. Melihat ikan puyu di dalam kolam dan sangkar penetasan mengundang pelbagai persoalan. Mampukah ikan sekecil ini menarik minat pembeli? Berjayakah ia jika dikomersilkan secara besar-besaran? Saiznya yang kecil dan warnanya yang gelap begitu jauh sekali dengan ternakan aqua-culture yang lain. Bila melihat keadaan ini, pasti ramai yang tertanya-tanya sejauh manakah perusahaan ini akan berjaya.”Walaupun rupanya kurang menarik, tetapi rasanya sedap!”, tegas Encik Amir. Memang ramai yang kurang sedar bahawa rasanya yang sedap dan isi yang lembut telah menarik permintaan yang tinggi dari pemborong dan pembeli. Ini kerana ia mempunyai pelbagai khasiat seperti menahan serangan penyakit, meningkatkan tenaga lelaki dan melambatkan proses penuaan bagi wanita. Ikan puyu amat enak digoreng, dimasak lemak cili api ataumasak sambal.
Kini, Encik Amir mampu mengeluarkan 250,000 benih ikan puyu sebulan berdasarkan permintaan pelanggan. Induk ikan puyu diperolehi daripada kawasan paya setempat selain diambil dari Kelantan, Terengganu, Pahang, Kedah, Perlis dan Negeri Sembilan. Anak ikan betina dijual dengan harga 30 hingga 40 sen seekor, manakala anak ikan jantan dijadikan induk. Selepas 4 atau 5 bulan, ikan-ikan mampu mencapai tempoh matang dan seberat sehingga 250 hingga 300 gram seekor, telah sedia untuk dipasarkan.
Bantuan KewanganPada tahun 1999, Encik Amir berjaya memohon pinjaman kewangan sebanyak RM75,000 daripada Bank Pertanian Malaysia melalui kemudahan Tabung Untuk Makanan (3F) untuk membiayai perbelanjaan semasa ke atas projek ternakan di samping meningkatkan prestasi syarikat melalui perancangan-perancangan yang telah dirangka.Selain memberi bantuan kewangan, Bank Pertanian Malaysia turut mengawasi projek yang dijalankan. Pegawai-pegawai Bank Pertanian juga seringkali mengunjungi tapak projek bagi tujuan pemerhatian dan pemantauan. Encik Amir berkata bantuan dari Bank Pertanian Malaysia banyak membantu beliau dalam memperkembangkan ternakan ikan puyunya. Bank Pertanian telah membuktikan peranannya dalam membantu usahawan-usahawan kecil tempatan seperti beliau sendiri.
Usahawan Berwawasan
Setelah hampir 10 tahun bergiat dalam projek ternakan ikan air tawar ini, Encik Amir berharap agar segala titik peluhnya terbayar melalui kepuasan hati pembeli dan pelanggan-pelanggannya. Beliau turut bersedia memberi nasihat dan menjadi konsultan kepada pengusaha-pengusaha yang ingin menceburi bidang ini. Di samping mengusahakan ternakan ikan puyu, beliau turut menceburi bidang landskap, membuat pelan kolam serta menjual pokok bunga. Usaha dan wawasan Encik Amir wajar dijadikan contoh kepada usahawan-usahawan baru yang ingin memulakan perniagaan sendiri

Salam,Saya ada memberi beberapa komen tentang perkara ini dalam posting yang lepas. Untuk makluman, saya rasa lebih dari 50% keli yang di gunakan di Malaysia adalah dari Siam. Perkara ini berlaku ialah kerana jumlah hatchery di Malaysia amat kurang dan kepakaran penternak Malaysia juga agak rendah. Ada beberapa perkara yang ingin saya bangkitkan di sini. Antaranya ialah :1. penyakit ikan yang di bawa bersama dengan benih dari siam. saya tahu berjuta ekor anak ikan yang di bawa dari siam dari awal bulan 12 sehingga kini telah kena penyakit bengkak insang dan mati. Masa baru di bawa ikan berkeadaan elok tetapi selepas tiga hari, bila telor parasit di insang itu menetas, ikan akan mati dalam jumlah yang banyak. Ikan boleh mati sehingga 90% salam masa seminggu. Saya menerima maklumat anak anak ikan ini di ternak di seluroh semenanjung sehingga ke Johor. Pihak yang bertanggung jawap membuat kurantin di sempandan tidak dapat berbuat apa apa kerana masa sampai di sempadan ikan berkeadaan baik. Penyakit ini pernah hampir memusnahkan industri ikan keli di Kedah/Perlis pada satu masa dulu.2. kebanyakan ikan siam adalah dari jenis dominannya keli Afrika. Selalunya ia akan di campur dengan kacukan keli afrika dan rusia bull head. keli afrika penerimaannya agak kurang di Malaysia kerana dagingnya agak liat dan kurang daging. Penternak yang berpengalaman akan dapat membezakan keli afrika/afrika dan keli afrika/rusia dan keli keluaran Malaysia afrika/rusia. Keli eksotika amat kurang dikeluarkan kerana susah nak buat benih dan jumlah telur yang sedikit. Dari pengamatan saya, kadar pembesaran keli keluaran tempatan lebih baik dimana ialahnya lebih cepat membesar sehingga 2-3 minggu lagi cepat dari benih keli siam. Ini mungkin kerana pemakanan awal yang di beri atau kualiti anak yang di jual.3. dari pengamatan saya juga, kebanyakan hatchery besar yang secara dominannya di usahakan oleh penternak berpengalaman bukan Melayu mendapatkan benih dari siam. Komen mereka bila di tanya kenapa tak buat benih sendiri, jawapannya yang selalu ialah susah buat benih, senang - tak payah inject, tak payah jaga induk, tak payah tarik, tak payah grading. Dalam pada tu mereka juga komplain yang bukan semua benih siam tu elok, banyak juga yang berkualiti rendah. Rata rata penternak bukan melayu ini ialah dari generasi kedua pembekal benih ikan dan telah berhubongan dengan pembekal siam lebih dari 20 tahun. Kebanyakan pembekal dari siam adalah dari daerah satun dan patalong. yang bagusnya, jabatan perikanan daerah dari siam yang promote ikan mereka ke Malaysia.

Salam,
Nak buat pellet ni banyak try and error, practise make perfect. Campuran asas ialah lebihan bilis, dedak, minyak ikan/sotong, minyak sawit, gam binder (master qube atau tepung ubi, air, em kalau perlu, vitamin kalau perlu. Sukatan ikut keperluan ikan, puyu dan tilapia nak lebih dedak, keli nak lebih bilis, puyu nak lebih lemak, anak ikan nak lebih bilis etc etc.

salam,Ramai penternak bertanya saya tentang pengunaan garam (sodium chloride) dalam ternakan air tawar. Pengalaman saya sebagai penternak ialah :1. Garam guna ketika kurantin ikan liar atau ikan yang baru di bawa ke kolam. Garam boleh di gunakan bersama bahan lain seperti potassium permanganate,formalin atau copper sulfate. Garam akan menolong membunuh parasit dan kuman pada ikan. Juga ikan bernafas dengan baik kerana garam akan membuang mucus atau lendir pada insang ikan. Selalunya selepas tempuh kurantin (antara 15 minute ke dua hari mengikut jenis ikan), ubat antibiotik untuk mengubat luka yang di sebabkan oleh parasit akan di gunakan. Antara antibiotik yang boleh digunakan ialah oxytetracycline atau acriflavin. Secara praktikalnya, untuk mengelakkan ikan menjadi lali kepada bahan kimia tertentu, kami hanya mengunakan garam untuk kurantin ikan.2. Garam di gunakan untuk mengubat ikan yang di serang parasit atau cacing/hook worm. Kepekatan atau jumlah garam adalah terpulang kepada penggunaannya tetapi tidak lebih dari 5 ppt. Juga bila mengubat ikan yang di serang kuman pada kulit ikan atau badan ikan. Ia boleh di gunakan bersama lain lain ubat seperti yang di atas.3. Garam digunakan semasa membawa ikan dari satu tempat ke satu tempat. Garam membuat ikan lebih selesa semasa di bawa berjalan kerana selalunya ikan akan dibawa dalam kepadatan yang tinggi yang senang tercedera.Apa jenis garam yang kami guna? Garam kasar jenis bersih atau jenis kotor. Selalunya jenis bersih agak mahal (Rm16-20 setiap 25kg) dan garam kotor/garam baja murah sedikit (Rm12-13 untuk seguni 25kg). Garam halus tidak boleh di gunakan.

puyu siam
kap,puyu ada dua jenis, 1. lebih kepada kawasan paya dekat kawasan air payau. di sg petani, puyu jenis ini boleh dapat di kawasan sg mas, tg dawai etc. selalunya ikan bulan pun ada dalam kawasan ni. warni ikan ini selalunya koklat dan kalau di dah terkacuk puyu kampung, ada yang mulut runcing sikit dan ada bintik bintik. puyu yang jenis coklat ini ada di seluruh negara bukan saja di siam. tapi di malaysia kita panggil dia puyu siam sebab orang malaysia bila jumpa yang comel, yang manis, yang madu, yang besar semua panggil siam mari. induk betina puyu ini boleh mencapai 600gm. kalau ternak dalam masa 3.5-4.5 bulan dalam kolam tanah boleh mencapai 200 gm provided cukup makan ie makan sedia.2. puyu kampung ialah puyu hijau yang ada bintik bintik hitam di badan. puyu jenis ni lambat sikit besar. untuk sampai 200 gram, untuk yang betina ambil masa 6 bulan. tapi kelebihannya ialah rasanya lebih manis dan kurang lemak dari puyu coklet atau puyu siam.

No comments:

Post a Comment