Resipi Masakan Istimewa
| ||||
AYAM MASAK MERAH | SALAD DAGING | DAGING HITAM | AYAM MASAK MADU | OTAK2
| ||||
Bahan-Bahan
|
Cara memasak
| |||
1 ekor ayam (dibersihkan dan di potong mengikut suka) (di kisar) nipis Daun ketumbar, daun pudina, daun sup dan daun saderi (di kisar).
|
| 1.Gaul ayam dengan garam dan kunyit kemudian di goreng. 3.Masukan empat jenis daun yang di kisar tadi. 4.Akhir sekali masukan ayam dan gaul rata. 5.Ketika hendak menghidang,taburkan dengan kacang pis.
| ||
Bahan-Bahan |
Cara memasak
| |||
1/4 kg daging lembu 6 helai daun salad (di hiris)
Garam secukup rasa Sedikit dau pudina
|
| 1.Perapkan daging bersama jus halia,jus bawang putih dah garam dan biarkan selama 20 minit. 2.Kemudian panggang daging di dalam ketuhar pada suhu tinggi selama 20 minit.Kemudian hiris daging. 3.Tuangkan santan ke dalam mangkuk dan masak pada suhu tinggi selama 5 minit. 4.Gaulkan daging panggang,timun,daun salad,capsicum,daun pudina dan bawang kedalam mangkuk salad. 5.Untuk sosnya,campur santan yang telah mendidih bersama kacang,cuka,garam dan juga hirisan cili padi. 6.Untuk menghidang,tuangkan sos bersama daging dan sayur.
| ||
| ||||
Bahan-Bahan |
Cara memasak | |||
2 ketul peha ayam di bersihkan
|
| 1.Perap peha ayam bersama serbuk kunyit dan garam.Goreng ayam hingga garing dan ketepikan. 2.Hiris bawang putih,bawang merah dan halia.Kemudian tumis hingga garing.Masukan serbuk kari,kacau sebati. 3.Masukan madu dan kacau lagi.Masukan ayam dan balik-balikkan.Hidang ketika panas.
| ||
| ||||
4. DAGING HITAM | ||||
Bahan-Bahan
|
Cara memasak | |||
1 kg daging
1/2 cawan minyak masak (untuk hiasan) Garam secukup rasa
|
| 1.Kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kerisik. 2.Daging di basuh dan di potong nipis. 3.Campurkan bahan yang di kisar tadi dengan serbuk lada hitam,jintan manis dan jintan putih. 5.Masukkan daging garam serta air asam jawa.Biarkan mengelegak dan daging empuk. 6.Masukan bawang besar serta cili potong.setelah bawang layu,angkat dan hidangkan.
| ||
| ||||
Bahan-Bahan
|
Cara memasak
| |||
1 kg ikan tenggiri (ambil isinya)
|
| 1.Tumbuk ikan,kelapa parut,kunyit hidup,cili merah,serai dan jintan manis. 2.Gaul ikan dengan garam,daun kunyit dan rempah yang di tumbuk tadi hingga rata. 3.Ambil sesudu besar dan bungkus ikan dengan dua helai daun kelapa yang di temukan dan klip kedua-dua sisinya.Buat sehingga habis dan panggang di atas api sederhana hingga masak. |
Tuesday, September 9, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment